Veelgestelde vragen
Ontdek alle veelgestelde vragen van Smit!
Staat je vraag er niet bij? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Waar vind ik mijn jaarverbruik in kWh terug?
Je vindt jouw jaarverbruik in KwH terug op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Indien de leverancier gebruik maakt van een app, is het daar ook op terug te vinden.
Mijn zonnepanelen leveren geen stroom meer na onweer. Wat nu?
Jouw installatie is volgens de NEN1010 normen geïnstalleerd en is in de meterkast aangesloten met een automatische zekering, die tevens aardlekschakelaar is. Tijdens onweer of sterk statisch geladen lucht, kan het zijn dat de aardlekschakelaar de installatie uitschakelt. In dit geval zullen de panelen de opgewekte stroom niet meer aan elektriciteitsnet leveren, oplossing hiervoor is de automaat weer inschakelen door het palletje omhoog te zetten. Wij raden je aan om regelmatig te controleren of er nog wordt geleverd, dus of de automaat nog staat ingeschakeld.
Moet mijn opstalverzekering worden aangepast?
Dit kun je nakijken in jouw polis. Meestal wordt er verwacht dat je aanpassingen of verbouwingen aan uw huis zelf meldt. Wij adviseren altijd bij uw verzekeringsmaatschappij te melden dat u zonnepanelen heeft laten plaatsen.
Op welke termijn kunnen na akkoord op een offerte de zonnepanelen worden geïnstalleerd?
Uitgangspunt is dat de zonnepanelen binnen vier tot zes weken na akkoord zijn geïnstalleerd bij jou thuis.
Wat is het verschil tussen de verschillende soorten panelen die worden aangeboden?
Er zijn veel verschillende soorten panelen verkrijgbaar. Er zit verschil in Wattpiek vermogen, garantietermijn, vermogensgarantie en natuurlijk de uitstraling van een paneel. Je kunt er wel van op aan dat Smit Zonnepanelen alléén de beste kwaliteit panelen gebruikt van gerenommeerde bedrijven die hun panelen diverse veiligheids- en kwaliteitstesten hebben laten ondergaan.
Wie zorgt er voor het onderhoud en de schoonmaak van de zonnepanelen op mijn bedrijfspand?
Het is mogelijk om via Smit Zonnepanelen een zakelijk servicecontract af te sluiten. Periodiek worden de panelen dan gereinigd en gecontroleerd op een juiste werking. Vraag om meer informatie bij jouw adviseur.
Wat gebeurt er met mijn energielabel zodra ik zonnepanelen laat plaatsen?
In de meeste gevallen zal je een beter energielabel krijgen wanneer je deze zal aanvragen. Zonnepanelen dragen in hoge mate bij aan het verlagen van het energieverbruik en is dus een duurzame investering. Een goede stap richting de energielabel C certificering, die verplicht is voor kantoorpanden per 1-1-2023.
Ik wil persoonlijk en vrijblijvend geïnformeerd worden, kan dat?
Natuurlijk is het mogelijk om bij Smit Zonnepanelen een persoonlijk adviesgesprek aan te vragen. Wij komen graag bij je langs om de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen met je door te spreken. Dit advies is volledig vrijblijvend. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd op zonnepanelengebied en zullen je in een persoonlijk gesprek een gedegen advies geven waarin rekening wordt gehouden met jouw wensen en woning. Mocht je er dan voor kiezen om Smit Zonnepanelen jouw zonnepanelen te laten realiseren, dan zal jouw adviseur je begeleiden bij de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. Zo hoef je je nergens zorgen over te maken.
Is het dak van mijn bedrijfspand wel geschikt voor zonnepanelen?
Onze adviseur komt persoonlijk langs op locatie om jouw dak te beoordelen. Wij controleren altijd de constructie van het dak en de gebruikte materialen. Mocht het niet mogelijk zijn om zonnepanelen te plaatsen, dan adviseren wij over hoe het dak toch geschikt gemaakt kan worden. Een zonnepaneel weegt tussen de 15 en 20 kilo, afhankelijk van de grootte van het paneel. De dak-last toename bedraagt bij een hellend dak ca. 20 kg per m² en bij een plat dak, afhankelijk van de wind-zone, tussen de 20 en 40 kg per m².
Welk draagsysteem gebruikt Smit Zonnepanelen?
Wij gebruiken het Clickfit Esdec montagesysteem. Hiervoor geldt een fabrieksgarantie van 20 jaar.
Is de prijs voor installatie verwerkt in de offerte?
Jazeker, via Smit Zonnepanelen krijg je een complete offerte, dit is dus inclusief montage en aanpassingen in de meterkast door gecertificeerde zonnepaneleninstallateurs. Het gaat dus om een all-in offerte waardoor je achteraf niet voor verrassingen kunt komen te staan.
Hoe wordt de stroom die ik lever aan het energienet verrekend met mijn energierekening?
Als jouw zonnepanelen energie produceren op een moment dat je het niet zelf verbruikt, dan wordt de stroom geleverd aan het energienet. Jouw energieleverancier betaalt je dezelfde prijs als wat je nu betaalt voor de energie (gemiddeld 0,22 euro per kWh). Lever je in totaal meer stroom terug dan dat je afneemt? Dan krijg je hier een terugleververgoeding voor en dit heet salderen.
Moeten zonnepanelen worden schoongemaakt en hebben ze onderhoud nodig?
Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen en de panelen worden niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen. Indien er sprake is van een blijvende aanslag dan kunnen de zonnepanelen schoongemaakt worden. Je mag zonnepanelen alleen schoonmaken met warm gedestilleerd water (zonder sop) omdat er een beschermlaag op de panelen zit. Met name zonnepanelen op en plat dak adviseren we één keer per jaar schoon te maken.
Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen er op mijn dak passen?
Dit is afhankelijk van het oppervlakte van jouw dakvlak. Daarnaast is er een aantal kenmerken hierbij ook van belang, zoals: oriëntatie, hellingshoek en schaduwvorming. Daarom komt onze adviseur eerst persoonlijk langs om de situatie ter plaatse te bekijken en daarna gaan wij dakscan maken om te bepalen wat de zonnepanelen daadwerkelijk gaan opwekken. Hierbij is jouw jaarlijks stroomverbruik leidend; wij adviseren nooit om meer stroom op te gaan wekken dan wat je verbruikt.
Is mijn elektriciteitsmeter geschikt?
Er bestaan verschillende elektriciteitsmeters, waarvan twee geschikt zijn voor teruglevering van zonnestroom. Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als teruggeleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen is de garantie voor een zorgeloze en correcte saldering door het energiebedrijf. Daarnaast is een ferrarismeter, te herkennen aan de draaischijf, in principe ook geschikt voor zonnepanelen. De meter draait namelijk letterlijk terug. Een kanttekening bij deze energiemeter is wel dat het energiebedrijf door het terugdraaien niet de salderingsregels wil toepassen.
Welke omvormer is geschikt voor mijn dak?
Bij het kiezen van de beste omvormer voor jouw zonnepanelen letten wij op verschillende dingen, zoals het totale vermogen van alle zonnepanelen, de oriëntaties van de zonnepanelen en of er schaduw valt op de zonnepanelen. Smit Zonnepanelen biedt de keuze uit 3 soorten omvormers:
1 – String omvormer – Deze omvormer wordt in de woning gemonteerd, zo dicht mogelijk bij het dak. Hierbij worden alle panelen op het dak in serie gezet ofwel direct aan elkaar verbonden. Hierdoor heeft schaduw of vervuiling op één paneel invloed op de opbrengst van alle panelen. Het slechtst presterende paneel bepaalt in dit geval dus jouw totale opbrengst.
2 – Omvormer met optimizers – Deze omvormer wordt in de woning gemonteerd en de optimizers onder de panelen. Door een speciale schakeling staan de panelen parallel en heeft schaduw en vervuiling alleen invloed op het paneel waar dit op valt. Jouw opbrengst wordt dus zoveel mogelijk geoptimaliseerd.
3 – Micro omvormers – Deze omvormers worden onder het paneel geplaatst en zorgen voor directe omzetting van de DC spanning naar wisselspanning. Door de parallel schakeling wordt het maximale uit elk paneel gehaald en heeft schaduw en vervuiling alleen invloed op het paneel waar dit op valt. Bij deze installatie wordt er dus geen omvormer in de woning geplaatst, maar gaat er alleen een kabel vanuit de meterkast naar het dak.
Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
In de regel: nee. Als huiseigenaar mag je over het algemeen zelf beslissen of je jouw dak transformeert tot een eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is wel zo dat aan woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht bepaalde eisen worden gesteld vanuit de gemeente.
In geval van zonnepanelen op een nieuw te bouwen bedrijfspand, moet je de verleende Omgevingsvergunning voor het gebouw toevoegen aan uw SDE+ subsidieaanvraag. De zonnepanelen kunnen ook in een veldopstelling geplaatst worden. In dat geval moet je een Omgevingsvergunning aanvragen, die je meestuurt bij de subsidieaanvraag. Als je geen Omgevingsvergunning nodig hebt, moet je dat kunnen aantonen door relevante documentatie bij jouw subsidieaanvraag mee te sturen. Houd er wel rekening mee dat als een bezwaar of beroep is aangetekend, de verleende vergunning nog niet onherroepelijk is.
Kunnen zonnepanelen tegen harde wind of hagel?
De zonnepanelen van Smit blijven zelfs liggen bij windkracht 12 omdat wij gebruik maken van een kwalitatief uitstekend draagsysteem. Uiteraard kunnen de weerselementen ervoor zorgen dat er beschadigingen ontstaan aan jouw zonnepanelen. Denk aan een boom die op het dak valt of hagelstenen zo groot als tennisballen. Voor dit soort schade is het van belang om jouw verzekering aan te passen vanaf de installatie van de zonnepanelen. Vergeet daarom niet om bij jouw verzekeraar te melden dat er zonnepanelen op jouw dak zijn aangebracht.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. In de meeste gevallen zal een zonnesysteem langer blijven werken. Een technische levensduur van 30-35 jaar is niet ongebruikelijk, al wordt het rendement van de zonnepanelen natuurlijk wel minder.
Welke garantie geldt er op zonnepanelen?
De zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar, de standaard fabrieksgarantie zit tussen de 12 en 15 jaar. De micro-omvormers hebben een fabrieksgarantie van 25 jaar.
Wat houdt de salderingsregeling in?
De zonnepanelen installatie levert stroom terug via de groepenkast. In jouw woning zijn natuurlijk altijd apparaten die stroom gebruiken en zij krijgen als eerste deze stroom gevoed: hoe meer apparaten er stroom gebruiken, des te groter jouw eigen gebruik. Wanneer er uiteindelijk toch nog meer stroom wordt opgewekt dan je momenteel gebruikt, dan zal de overige stroom worden terug geleverd via de kWh-meter van Liander. Deze meter kan dus alleen het overschot meten dat wordt terug geleverd en niet de totaal opgewekte stroom.
Vanwege de salderingsregeling die geldt, wordt aan het eind van jouw contractjaar bekeken wat er is afgenomen aan stroom en wat je hebt terug geleverd. De teruglevering wordt van de afgenomen stroom afgetrokken en dit is dan wat je aan verbruik moet betalen. Je krijgt dus hetzelfde voor een kWh als dat je ervoor betaald.
Wat is de investering in zonnepanelen?
Dat is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat mogelijk is, welke omvormer er wordt gekozen en hoelang men bezig is met de installatie. Onze adviseur kan je hier meer over vertellen.
Hoe lang duurt het installeren van een paar zonnepanelen?
Het monteren van zonnepanelen is een gespecialiseerd klusje maar in de ideale situatie (dus met goede weersomstandigheden) worden binnen 1 werkdag 8 panelen gemonteerd. Bij complexe installaties of een grote hoeveelheid panelen kan dit een aantal werkdagen in beslag nemen. Tijdens het inventarisatiebezoek zal onze specialist hier een indicatie van geven.
Wie komen bij mij installeren?
Smit Zonnepanelen maakt gebruik van gecertificeerde installatieteams. Dit wil zeggen dat het ervaren, deskundige en gekwalificeerde monteurs zijn. Ook voor de verzekering is dat een belangrijk argument.
Zit ik ergens aan vast na ontvangst van een offerte?
Nee, onze offertes zijn geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.
Hoelang duurt het voordat er een afspraak wordt gemaakt om de daksituatie te bekijken?
Wij streven ernaar om binnen 48 uur contact met je op te nemen.
Zijn er subsidies van toepassing bij de installatie van zonnepanelen?
Voor installaties bij huiseigenaren geldt geen subsidierekening meer, alleen de salderingsregeling. Voor zakelijke installaties geldt de SDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) subsidie en de EIA-regeling (Energie-investeringsaftrekregeling).
• SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en geldt voor zakelijke grootverbruikers met aansluitingen groter dan 3 x 80 ampère. Met de SDE+ stimuleert het Ministerie van Economische zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van deze subsidieregeling SDE+.
• De Energie-investeringsaftrekregeling (EIA) levert een bedrijf gemiddeld 11% fiscaal voordeel op bij de installatie van zonnepanelen. De EIA-regeling geldt voor bedrijven met installaties tot en met 3 x 80 ampère.
Onze adviseurs ondersteunen je graag met eventuele subsidie-aanvragen.
Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?
Het kopen van zonnepanelen doe je niet zomaar. Het is daarom belangrijk om goed te weten of de woning geschikt is voor zonnepanelen en of deze genoeg rendement behalen. Om dit voor jou te verduidelijken bezoeken onze adviseurs jou altijd persoonlijk aan huis. Zo weet je eenvoudig, zeker en snel welke en hoeveel zonnepanelen voor jouw woning geschikt zijn. Tevens is dit het moment dat in overleg wordt vastgesteld hoe de kabel van de zonnepanelen vanaf het dak naar de meterkast kan worden gehaald.
Hoe zit het met de BTW op zonnepanelen als huiseigenaar?
Vanaf 1 januari 2023 is door de Rijksoverheid de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Dit betekent dat de BTW op zonnepanelen omlaag gaat van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt echter alleen als de zonnepanelen op woningen of bijgebouwen van een woning worden geïnstalleerd. Het verlaagde tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing. Deze ontwikkeling is gunstig voor de particuliere klant, maar is ook interessant voor huurondernemers en woningcorporaties.
Voor wie geldt het verplichte energielabel C voor kantoren?
Het verplichte energielabel C voor kantoren gaat gelden voor alle kantoorgebouwen waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties groter is dan 100m2. Per 1 januari 2023 gaat deze verplichting in en hier zal door het bevoegd gezag op toegezien worden.
Wat is het rendement van zonnepanelen?
De opbrengst en het rendement van zonnepanelen hangt sterk af van hoe deze op jouw woning geplaatst worden. De zonnepanelen geven bij een specifieke oriëntatie en hellingshoek ten opzichte van de zon een optimaal rendement. Is de situatie minder gunstig, dan betekent dat veelal nog steeds een goede en rendabele opbrengst. Zeker met de toepassing van micro-omvormers van Enphase blijft jouw opbrengst maximaal.
Staat je vraag er niet bij?
Neem vrijblijvend contact met ons op!