BTW teruggave op de aankoop van jouw thuisbatterij: het kan nu!

BTW teruggave op de aankoop thuisbatterij

Waarom investeren in een thuisbatterij?

Voordat we u op de hoogte stellen over de voorwaarden van de BTW teruggave, is het misschien eerst handig om uit te leggen, waarom we u adviseren te investeren in een thuisbatterij. Een thuisbatterij is handig voor iedereen met zonnepanelen die méér stroom opwekken dan daadwerkelijk verbruiken. Indien u namelijk meer stoom opwekt dan u verbruikt, kunt u het overtollige stroom tijdelijk opslaan met de thuisbatterij, voor later gebruik. In plaats van dat u het overtollige stroom normaal gesproken zou terugleveren aan het elektriciteitsnet, slaat u het nu op in uw thuisbatterij voor eigen gebruik. Het voordeel hiervan is dat u met een thuisbatterij minder afhankelijk bent van de salderingsregeling die vanaf 2025 wordt verlaagd. Vanaf 2025 krijgt u voor uw teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet steeds minder geld terug en wordt dit geleidelijk afgebouwd tot 0% in 2031. Met de thuisbatterij kunt u de inkomsten die u genereert met uw zonnepanelen straks weer voor een groot deel rechttrekken.

Thuisbatterij ook inzetbaar zonder zonnepanelen

Ook zonder zonnepanelen kunt u investeren in een thuisbatterij. U kunt de thuisbatterij namelijk inzetten als een soort eigen ‘’energiebeheerder’’. Wanneer er een overvloed aan elektriciteit beschikbaar is op het net, slaat de thuisbatterij deze overvloed aan elektriciteit op tegen een gunstig tarief. U kunt dit vergelijken met het inslaan van goedkope voorraden op het juiste moment. Wanneer er elektriciteitsschaarste toeslaat op het net en de stroomprijzen stijgen, komt uw thuisbatterij in actie door de opgeslagen energie vrij te geven. Op deze manier kunt u uw elektriciteitskosten optimaliseren en daarnaast ook een bijdrage leveren aan een stabieler elektriciteitsnet. Kortom, de thuisbatterij biedt u de mogelijkheid om op een slimme manier met energie om te gaan, ongeacht de aanwezigheid van zonnepanelen op uw dak.

De voorwaarden voor BTW teruggave thuisbatterij

Aan de BTW teruggave van de aankoopsom van de thuisbatterij zijn wat voorwaarden verbonden. De belangrijkste voorwaarden van de BTW teruggave van de thuisbatterij hebben we voor u op een rijtje gezet:

Voorwaarde 1: Dynamisch energiecontract

Er dient een dynamisch energiecontract afgesloten te zijn en dit contract dient op naam te staan van de aanvrager.

Voorwaarde 2: In- en verkopen van energie

Er dient gunstig energie ingekocht en duurder verkocht te worden. Er moet dus sprake zijn van ‘’energiehandel’’.

Voorwaarde 3: Kleine ondernemersregeling (KOR)

U kunt alleen gebruik maken van de KOR-regeling (BTW teruggave), indien u een jaaromzet heeft van minder dan €20.000 euro. Op naam van de aanvrager, mag niet al eerder een KOR zijn uitgegeven.

Voorwaarde 4: Aanlevering documentatie

Wilt u de BTW terugvragen van uw thuisbatterij? Dan dient u eerst een aantal documenten aan te leveren. Zo heeft u onder andere een kopie van de factuur van de thuisbatterij en een kopie van het dynamische energiecontract nodig. Ook dient u informatie aan te leveren over de aansturingssoftware.

Hoe werkt de BTW teruggave van de thuisbatterij?

Als u handelt in energie – dus u in- en verkoopt energie – dan ziet de Belastingdienst u als BTW-ondernemer. Een regeling die dan vaak van toepassing is, is de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Deze KOR-regeling kunt u zien als een BTW-vrijstelling. Eerder was deze regeling ook al van toepassing op de aankoop van zonnepanelen. Heeft u voor de aanschaf van uw zonnepanelen ook al de BTW teruggevraagd onder de KOR? Dan kunt u niet ook voor de thuisbatterij de BTW terugvragen. U kunt in dit scenario beter de thuisbatterij op naam van uw partner zetten. Voor het beste advies over de BTW teruggave van de thuisbatterij kunt Smit raadplegen. Wij helpen u graag verder en kunnen u alles vertellen over de BTW teruggave voor uw situatie.

Wilt u meer informatie over de BTW teruggave van de thuisbatterij of bent u benieuwd of een thuisbatterij gunstig is voor uw situatie? Vraag een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan!

Vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op